0-2 Lunds BK – IF Elfsborg

Publicerad: 2023-07-18 15:13, Uppdaterad 2023-08-23 21:10
Omgång 1

Två mål från Sveinn Gudjohnsen betyder att Elfsborg tar sig vidare i svenska cupen. Hemmalaget hade en bra period i början av andra halvlek, men di gule kunde kontrollera matchen till stor del.

Direkt från avspark var det Elfsborg som tog tag i matchen. De första minuterna var laget på offensiv planhalva och spelade runt bollen, vände på spelet och letade efter luckor. Hemmalaget kom in i det hela efter ett par minuters spel och försökte stundtals stå högt och pressa ett för dagen rödklätt Elfsborg.

De första 20 minuterna var avvaktande i stort. Alexander Bernhardsson och Sveinn Gudjohnsen fick var sitt nickläge, men inget som skapade problem för Lunds målvakt.

Strax därpå skulle Sveinn Gudjohnsen spräcka lagets målnolla. I fint frisparksläge såg det ut som att Besfort Zeneli skulle skjuta, men den offensiva mittfältaren petade bollen bakom sig själv och Gudjohnsen kunde skjuta in bollen lågt vid första stolpen. Ledning Elfsborg.

Efter målet var det total kontroll för Elfsborg. Hemmalagets energi mattades av efter målet och Elfsborg kunde bedriva passningsspel på offensiv planhalva utan att förta sig. Lagkaptenen för dagen, Michael Baidoo och Andri Baldursson på det centrala mittfältet styrde spelet och fördelade bollar.

I den 39:e minuten utökades ledningen, och återigen var det Sveinn Gudjohnsen som hamnade i målprotokollet. Ett fint inlägg från Ahmed Qasem nickades först i ribban från islänningen. Men efter att bollen gått rakt upp i luften placerade sig anfallaren bra och var redo att bredsida in bollen i nät precis framför mållinjen.

Andra halvlek

Hemmalaget tog vara på pausen och såg ut att ha samlat på sig bra med energi. Det var Lunds BK som hade de två bästa målchanserna under första delen av halvleken. Dels i 56:e minuten efter ett fint inspel från höger. Tim Rönning i Elfsborgs mål stod för en bra räddning och knep även sin retur. Sedan också efter 61 minuter när ett inlägg från vänster slogs mot den bortre stolpen. Inlägget möttes upp med en nick som tog i utsidan av stolpen och ut till inspark.

Resterande del av matchen hade Elfsborg god kontroll på händelserna. Gottfrid Rapp byttes in och hade två fina möjligheter i matchen. Dels i den 71 minuten, en minut efter bytet, när yttern vek in från höger och sköt med vänstern mot bortre stolpen. Men Lunds målvakt stod för en bra räddning. I slutskedet av matchen fick den unga Elfsborgsspelaren även ett nickläge i straffområdet. Avslutet var dock helt missriktat.

Hemmalaget klarade inte av att höja tempot och skapa någon form av tryck under slutdelen av matchen. Samtidigt som Elfsborg bevakade sin ledning och lugnt kunde spela av matchen.

Efter tre tilläggsminuter stod det klart att matchen slutade 2-0 till Elfsborg som därmed är klara för gruppspel under våren 2024.

Lunds BK – IF Elfsborg 0-2 (0-2)

Startuppställning: Tim Rönning – André Boman, Gustav Henriksson, Maudo Jarjue, Ahmed Qasem – Andri Baldursson (76’), Michael Baidoo, Besfort Zeneli (70’) – Alexander Bernhardsson (11’), Sveinn Gudjohnsen (70’), Jeppe Okkels (46’).

Ersättare: Hakon Valdimarsson, Sebastian Holmén, Noah Söderberg, Emmanuel Boateng (46’), Timothy Ouma (76’), Camil Jebara (11’), Jalal Abdullai (70’), Per Frick, Gottfrid Rapp (70’).