230314 Elfsborgs fotografering matchtröja 2023 den 17 mars 2023 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger

Vår Gula den enda Gula

Med basen i svart och gul som lysande symbol. Alltid en tydlig tråd – färger som står för vår förening och vår region sedan urminnes tider. 

Sedan 1904 spelar IF Elfsborg i den gula tröjan. ’’Di gule’’, laget i Allsvenskan, en klassiker och symbol. Genom åren har kulören på den gula tröjan varierat och vi har ställt oss frågan, vilken som egentligen är den helt rätta? Textilhögskolan i Borås tog sig an uppdraget; hitta den enda sanna Elfsborgsgula kulören på matchtröjan.

119 års historik, månader av arbete, mängder av prover på tröjor ifrån 1960-talet till idag. Nu har vi ett resultat. 

Gult för solen. Gult för guld. Men ingen gul så vacker som vår. Bakom den perfekta gula

Genom åren har kulören på den Elfsborgsgula tröjan varierat och många är de som ställt sig frågan – vilken är egentligen den rätta? Ambitionen har aldrig varit att säga att någons uppfattning av vad som definierar Elfsborgsgul är fel, utan ”den perfekta gula” ska vara summan av Elfsborgarnas känslor för vad den rätta kulören faktiskt är.

Textilhögskolan i Borås tog sig an uppdraget; att hitta den enda sanna Elfsborgsgula kulören på matchtröjan.

Genom att mäta in färgen på ett tjugotal matchtröjor från slutet av 60-talet fram till idag i en spektrofotometer kunde ett medelvärde från de varierande gula nyanserna nås. Av medelvärdet kunde ett nytt recept skapas – som färgades in på textil och nu även färgar matchtröjan 2023.

119 års historik, månader av arbete, mängder av prover på tröjor ifrån 1960-talet till idag. Nu har vi ett resultat – summan av sju årtionden och den perfekta Elfsborgsgula.

Huvudpartners