Styrelsens svar på inkomna motioner – Årsmöte 2025

Publicerad: 2025-03-04 14:25

Till IF Elfsborgs årsmöte den 11 mars har det inkommit 5 motioner. Dessa publiceras här nedan tillsammans med styrelsens svar.

Motion 1: Modernisering av föreningsdemokratin

IF Elfsborg är en medlemsstyrd förening med stora möjligheter att vara en förebild för föreningsdemokrati i världsfotbollen, tack vare den svenska 51%-regeln. För att utnyttja denna potential och stärka föreningens demokratiska arbete behöver vi ta steg mot modernisering, digitalisering och ökad delaktighet från medlemmarna. Vi ser en risk i att yngre Elfsborgare inte blir medlemmar, och om de väl blir medlemmar så engagerar man sig inte i föreningsdemokratin.

Vi, en grupp engagerade medlemmar, föreslår därför att föreningen arbetar aktivt för att utveckla föreningsdemokratin.

Förslag:
Vi föreslår att föreningen tillsätter en arbetsgrupp som får i uppdrag att utreda och lämna förslag inom följande områden:

1. Hur vi kan arrangera mer moderna och inkluderande medlems- och årsmöten.
2. Hur digitalisering kan underlätta för medlemmarnas deltagande i föreningsprocesser.
3. Hur långsamma och byråkratiska processer kan effektiviseras för bättre stöd till styrelse och anställda.
4. Om stadgar behöver uppdateras för att möjliggöra modernisering av demokratin.
5. Hur medlemmar kan involveras mer aktivt i föreningens arbete och beslut.
6. Hur vi kan strukturera arbetet med arbetsgrupper och utskott på ett långsiktigt sätt.
7. Hur medlemsinformation kan spridas oftare och tydligare.
8. Hur föreningen kan rekrytera fler medlemmar. Hur kan vi attrahera yngre medlemmar att engagera sig?
9. Möjligheten för medlemmar att arrangera egna möten inom föreningens ramar.

Vi önskar att föreningens årsstämma röstar för:

1. Att IF Elfsborg tillsätter en arbetsgrupp med uppdrag att utreda hur föreningen kan modernisera och utveckla föreningsdemokratin.
2. Att arbetsgruppen undersöker de föreslagna områdena och tar fram konkreta förslag.
3. Att arbetsgruppen redovisar sitt arbete och presenterar förslag för beslut vid nästa årsmöte.

Motionärer:
Anders Hultin
Glenn Holvik
Anders Simonsson
Kim Eriksson
Simon Ring

Styrelsens utlåtande över motion 1 angående Modernisering av föreningsdemokratin

Vi stödjer initiativet att utveckla och modernisera föreningsdemokratin inom IF Elfsborg. Som en medlemsförening har vi precis som ni skriver möjlighet att vara en förebild för demokratiskt arbete inom fotbollen och vi tar tacksamt emot det engagemang som finns i frågan.
Vi anser att motionens förslag om att IF Elfsborg tillsätter en arbetsgrupp är ett steg i rätt riktning. De identifierade områdena för utredning och förslag är väl genomtänkta och adresserar de möjligheter vi har till förbättringar.

Gällande den tredje att satsen är styrelsens förslag att denna justeras till:
3: Att arbetsgruppen redovisar sitt arbete för föreningens styrelse, för att sedan presenteras för medlemmarna på nästkommande medlemsmöte.

Med denna justering av att sats 3 yrkar styrelsen på bifall av motionen

Vi ser fram emot arbetsgruppens arbete och förslag på hur vi tillsammans kan utveckla föreningsdemokratin inom IF Elfsborg. 

Motion 2: Angående medlemsmöten

Bakgrund:

Enligt föreningens stadgar ska styrelsen arrangera medlemsmöten minst en gång per år, före den 15 december. Sedan lång tid tillbaka har IF Elfsborg haft ett medlemsmöte i december. Detta möte fungerar ofta som ett tillfälle för klubben att presentera en muntlig årsrapport och annan information för medlemmarna. Samtidigt hålls också årsmötet i mars, vilket innebär att mycket av den information som delas i december ofta upprepas i mars. Detta skapar ett visst överflöd och kan kännas ineffektivt för både förening och medlemmar.

Förslag:

Jag föreslår att IF Elfsborg ser över tidpunkterna för medlemsmöten.

Anledningen till detta är att kunna genomföra ett mer aktuellt och relevant möte som till exempel en halvårsrapport. Det skulle också ge föreningen och medlemmarna en möjlighet att diskutera föreningens planer inför hösten.

För att skapa mer engagemang hos medlemmar föreslår jag också att föreningen bjuder in till ytterligare ett medlemsmöte under året då fokus kan ligga på att diskutera ett antal aktuella frågor/teman.  Styrelsen kan till exempel inför mötet skicka ut ett antal frågor som man vill ha synpunkter eller förslag kring och på så vis ta vara på medlemmarnas engagemang och kreativitet. Genom att inkludera medlemmarna i diskussioner ökar vi deras delaktighet i föreningens framtid.

Ett förslag är att en grupp med representanter från medlemmar, styrelse och tjänstemän tillsammans skulle kunna utveckla formerna och upplägget på medlemsmötet.

Förväntad effekt:

– Ökad engagemang och delaktighet bland medlemmarna.
– Bättre spridning av aktuell och relevant information.
– Möjlighet för medlemmar att nätverka och skapa nya kontakter inom föreningen.
– Stärkt gemenskap och förtroende för föreningens ledning.
– Bättre beslutsunderslag för styrelse och ledning
– Bättre förankrade beslut
– Roligare medlemsmöten med fler deltagare!

Jag föreslår årsmötet besluta:

att IF Elfsborg genomför minst två medlemsmöten per år
att form och upplägg av medlemsmöten ses över enligt ovan

Emelie Hultin, Medlem IF Elfsborg.

Styrelsens utlåtande över motion 2 angående Flytt av medlemsmöte

Styrelsen tackar motionären för ett väl genomarbetat förslag och delar uppfattningen att ökat engagemang och delaktighet bland medlemmarna är av stor betydelse för föreningens utveckling. Ambitionen att skapa mer aktuella och relevanta medlemsmöten ligger i linje med föreningens mål om en levande föreningsdemokrati och en stark gemenskap.

Styrelsen föreslår att motionen överlämnas till arbetsgruppen Föreningsdemokrati för vidare beredning. Motionens båda att-satser kommer att inkluderas i arbetsgruppens arbete inom ramen för uppdraget att utveckla moderna och inkluderande medlems- och årsmöten.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta

– att motionen överlämnas till arbetsgruppen Föreningsdemokrati för vidare beredning
– att i övrigt anse motionen besvarad

Motion 3: IF Elfsborg ska verka för ståplats i Europeiska klubblagsturneringar anordnade av UEFA

IF Elfsborg har sedan tidigare en motion där vi ska motverka ståplatsreducering i inhemska turneringar. Det är nu dags att IF Elfsborg arbetar för samma sak även vid Europeiska klubblagsturneringar anordnade av UEFA.

Vi har alla fått höra hur krångligt men också dyrt det i dubbel bemärkelse varit med de stolar vi tvingats sätta in på Elfsborgsläktaren för att få denna godkänd under Europaspelet. Det har kostat föreningen miljontals kronor i såväl tappade publikintäkter (reducerad kapacitet såväl i Allsvenskan som i Europa) samt kostnader för installation, montering och administrativt merjobb. Dessutom så innebär stolar en försämrad möjlighet till stöd samt påverkan på starkt emotionella värden för oss supportrar som vanligtvis står på Elfsborgsläktaren.

UEFA har redan antagit att de 10-länder med högst rankingkoefficient i Europa får ha ”ståplats på prov” även vid europeiska sammanhang vilket innebär att bland annat de tyska lagen redan nu har ståplats även i t.ex. Champions League. Det är inte bara orättvist i form av att de största ligorna med bäst ranking också får bättre möjligheter till stöd från sin publik, det innebär dessutom en ekonomisk fördel för de ligor och klubbar som redan nu är rikast och det här ökar klyftorna i fotbollseuropa.

Vi anser att IF Elfsborg, via sina medlemskap i SEF, SvFF och ECA samt andra Europeiska organisationer där det kan göra skillnad (exempelvis European Leagues), aktivt ska verka för att nationella regler för ståplats även ska tillämpas i Europeiska klubblagsturneringar anordnade av UEFA.

Motionen yrkar på:
1, Att IF Elfsborg, via sina medlemskap i SEF, SvFF och ECA och andra europeiska organisationer, aktivt ska verka för att nationella regler kring ståplats även ska gälla i europeiska klubblagsturneringar anordnade av UEFA.

Medlem:
Isak Edén 574
Andreas Tranlöv 732

Styrelsens utlåtande över motion 3 angående ståplats i UEFA:s klubblagsturneringar

UEFA är säsongen 2024/2025 inne på tredje året i testet Standing Facilities Observer Programme där just nu sex länder deltar.

Ett antal arenor i England, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike har valts ut, och säsongen 2024/2025 är det nedanstående arenor som omfattas:

För att få delta i projektet ska dessutom följande förutsättningar uppfyllas:

– Arenan måste ha godkända ståplatssektioner för hemma- eller bortasupportrar, alternativt båda sektionerna.
– Ståplatssektionerna måste vara separerade från övriga läktarsektioner för att omöjliggöra att publik kan röra sig mellan stå- och sittplatssektionerna.
– En grundförutsättning är att det enligt nationell lagstiftning är tillåtet med ståplatser på arenorna.
– Både hemma- och bortaklubben måste signera dokument från UEFA där de godkänner och accepterar förutsättningarna i de aktuella matcherna.
– Bortaklubben ges möjlighet att välja om deras supportrar vill stå eller sitta på sin tilldelade sektion.

Sommaren 2025 har projektet pågått i tre säsonger. UEFA kommer då att utvärdera projektet och ta beslut om nästa steg.

IF Elfsborg kommer att, via sitt medlemskap i SEF och Svenska Fotbollförbundet, aktivt verka för att påverka UEFA att ta beslut om att denna möjlighet blir permanent och att även arenor i Sverige ska omfattas.

Styrelsen i IF Elfsborg bifaller motionen.

Motion 4: Andra kvalomgången i Svenska Cupen

Ändringen av svenska cupens format till det nuvarande har enligt de allra flesta blivit en klar förbättring & höjt den sportsliga statusen på cupen. För att ytterligare höja statusen på svenska cupen anser vi att kvalomgång 2 (där elitlagen går in) som spelas på sensommaren förtjänar mer kärlek och uppmärksamhet. I det nuvarande formatet får lag från de lägre divisionerna chansen att möta lag från elitfotbollen på hemmaplan, något som är en bra idé i teorin men som oftast faller platt i praktiken av den enkla anledningen att matcherna spelas mitt i veckan.

Gräsrotsfotbollen är otroligt viktig i Sverige, och välbefinnandet hos lagen långt ner i seriepyramiden angår svensk fotboll i stort. Istället för att lägga dessa matcher mitt i veckan på supporterfientliga avsparkstider (18:00 i Oskarshamn…), så hade man kunnat spela dessa “Bredden mot Eliten” matcher under en och samma helg under sensommaren. Denna cuphelg hade kunnat bli en folkfest och en lika självklar del av idrottskalendern som annandagsbandyn (eller tredje omgången i FA-cupen), där supportrarna till lag i mindre föreningar och samhällen går man ur huse för att se deras lokala lag möta traditionstyngda lag. Istället för några få bilar som rullar genom landet hade det kunnat bli rejäla bortaföljen och en riktig folkfest som skulle gynna svensk fotboll i sin helhet.

Vi vet att tävlingskalendern är ihoptryckt som den är, men med ett förslag om förlängd tävlingssäsong på bordet till 2026 anser vi att det bör vara såväl prioriterat som möjligt att lyfta svenska cupen ytterligare en nivå. Framförallt skulle det möjliggöra för mindre föreningar att verkligen få till en historisk folkfest som ger stora ekonomiska effekter för föreningar strax under elitfotbollen. En förutbestämd helg skulle dessutom göra att matchen inte behöver flyttas om vi skulle kvalspela till Europa. Istället för en kall oktoberdag i Eskilsminne skulle vi kunna ha en lördag i augusti och ett stort antal Elfsborgare på plats.

Vi är medvetna om att IF Elfsborg inte själva kan bestämma i den här frågan, men vi önskar att föreningen lyfter detta i SEF och/eller SvFF/Västergötlands Fotbollsförbund och om så krävs skickar in ett förslag till representationskaps mötet i november 2025 eller till annat lämpligt beslutsforum där det röstas om tävlingskalender frågor.

Yrkande:
Vi yrkar på att IF Elfsborg ska arbeta för att andra kvalomgången i Svenska Cupen ska spelas på en och samma helg under sensommaren i syfte att främja gräsrotsfotbollen och öka engagemanget för Svenska Cupen.

Medlemmar:
Isak Edén & Max Sternving

Styrelsens utlåtande över motion 4 angående omgång 2 i Svenska Cupen

Varje säsong är det en stor utmaning att i årskalendern placera in samtliga tävlingsmatcher i svensk fotboll. Aktuella matcher är:

– 30 omgångar i Allsvenskan och Superettan
– Två kvalmatcher Allsvenskan/Superettan
– Reservdatum (i maj) för de svenska lag som i juli-aug ska kvalificera sig till gruppspel i UEFA:s tävlingar.
– Svenska cupen: Omgång 1-2, gruppspel, kvartsfinal, semifinal, final.

Innan en inhemsk årskalender kan tas fram har redan FIFA och UEFA blockerat ett stort antal datum som de inhemska matcherna inte får kollidera med. Hittills har omgång 2 i Svenska Cupen planerats in som en veckomatch i slutet av augusti, på ett UEFA-datum då det godkänns av UEFA att inhemska cupmatcher får spelas samtidigt som UEFA:s tävlingar. Detta för att det inte har funnits några helger att tillgå under sommaren/hösten. De svenska lag som eventuellt spelar UEFA-match samma datum tvingas att hitta ett senare datum för matchen i Svenska Cupen i dialog med motståndarlaget.

Om Svenska Cupens andra omgång ska planeras in en helg på sommaren/hösten måste en omgång i Allsvenskan/Superettan flyttas till ett veckodatum. Hittills har det inte bedömts vara möjligt, av följande skäl:

– Enligt UEFA:s regelverk får man endast planera in en hel allsvensk omgång samma på (röda) UEFA-datum om de inhemska matcherna är slutförda innan första UEFA-matchen startar kl 19:00. Alltså måste de allsvenska matcherna i omgången starta senast 17:00, vilket har bedömts inte skulle gynna publiken.
– Enligt FIFA:s regelverk måste klubbarna släppa sina uttagna spelare till landslagsuppdrag på de (gröna) FIFA-datumen, och dessa regler gäller såväl senior-, U21- och ungdomslandslagsspelare. Våra klubbar vill därför inte spela matcher på dessa datum.

I övriga serier skulle omgång 2 i Svenska Cupen på en helg under sommaren/hösten medföra att en ordinarie serieomgång måste hitta ett nytt datum. Antingen via att säsongen förlängs eller att sommaruppehållet förkortas.

Förslaget att förlänga säsongen från 2026 och därefter gäller bara Allsvenskan. Övriga serier från Superettan och neråt påverkas inte av förslaget, och ett stort antal av de deltagande lagen i Svenska Cupen spelar i dessa serier.

Med dessa komplexa förutsättningar kommer IF Elfsborg att aktivt verka för att via vårt medlemskap i SEF och Svenska Fotbollförbundet utreda om det trots allt finns möjligheter att spela omgång 2 i Svenska Cupen på en helg under sommaren/hösten.

Styrelsen i IF Elfsborg bifaller motionen.

Motion 5: Riktlinjer för val av valberedning

Bakgrund:
Valberedningen är ett av föreningens mest betydelsefulla organ. Den arbetar på medlemmarnas uppdrag och är det viktigaste instrumentet för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse som på ett kvalificerat och tryggt sätt kan hantera föreningens verksamhet. Valberedningen ska förbereda valen inför kommande årsmöte, och ska – som en del i detta uppdrag – följa styrelsens och revisorernas arbete under hela verksamhetsåret.

Uppdraget finns angivet i föreningens stadgar. Utöver det har IF Elfsborgs styrelse fastställt riktlinjer för valberedningens arbete för att förtydliga uppdraget. (Riktlinjen finns att läsa på föreningens hemsida, länk till riktlinjen.)

Nuvarande riktlinje är i många stycken bra, men när det gäller valet av valberedning går det att göra olika tolkningar, vilket är olyckligt. Vi anser därför att det bör tydliggöras att valberedningen INTE ska bereda valet av ny valberedning. Valberedningen ska ta emot nomineringar, men inte själva lägga fram förslag till ny valberedning. Det görs av medlemmarna inför eller under årsmötet.

Med det uppdrag som valberedningen har tror vi också att det är viktigt att säkerställa en viss omsättning och förnyelse av ledamöterna i valberedningen. Vi vill därför införa en begränsning i hur länge en enskild ledamot kan ingå i valberedningen. Vi föreslår därför att antalet mandatperioder för en enskild ledamot begränsas till maximalt 12 år, såsom till exempel Svenska Fotbollförbundet har.

Det är också viktigt att undvika att en ledamot i valberedningen hamnar i intressekonflikter. I de allra flesta fall anses det till exempel vara en självklarhet att en ledamot av valberedningen inte bör ha nära relationer med eller vara släkt med styrelseledamot eller med de personer som kommer att föreslås till ett styrelseuppdrag. Detta bör gälla även i IF Elfsborg.

Sammantaget tror vi att dessa förändringar kan bidra till att stärka förtroendet bland medlemmarna för den demokratiska processen inom vår förening.

Vi föreslår årsmötet besluta att ge styrelsen i uppdrag att genomföra följande justeringar i riktlinjerna för valberedningen:

1. Tydliggöra att valberedningen ej ska bereda val av valberedning.

2. Antalet mandatperioder för en enskild ledamot i valberedningen begränsas till maximalt 12 år.

3. Intressekonflikter bör beaktas vid val av ledamot till valberedningen. Till exempel bör ledamot av valberedningen inte ha nära relationer eller vara släkt med styrelseledamot eller med de personer som kommer att föreslås till ett styrelseuppdrag.

Emelie Hultin                                                               Ingela Carlsson
Medlemsnr 6863                                                       Medlemsnr 1147

Styrelsens utlåtande över motion 5 angående Riktlinjer för Valberedningen

Styrelsen delar motionärernas beskrivning av valberedningars betydelse. Det var också mot den bakgrunden som styrelsen i samband med en motion till årsmötet 2020 föreslog att styrelsen skulle ta fram riktlinjer för valberedningens arbete, vilket också blev årsmötets beslut. Dessa riktlinjer kompletterar stadgarna och är mer detaljerade än dessa.

Det har nu gått några år sedan riktlinjerna fastställdes. Omvärlden förändras och det ställs nya krav. Även om valberedningens arbetssätt har utvecklats så ser styrelsen att det är både rätt tidpunkt och viktigt att göra en översyn av riktlinjerna och uppdatera dem utifrån dagens krav och förväntningar.

I denna översyn vill styrelsen också behandla de två konkreta förslag som motionärerna för fram; begränsad mandatperiod samt hantering av eventuella intressekonflikter. Styrelsen vill ta med frågan om exakt mandatlängd till översynen och vill därför i nuläget inte låsa sig för specifikt 12 år.  Att hantera intressekonflikter är en balansgång. En intressekonflikt kan innebära såväl negativa som positiva konsekvenser. Oavsett potentiella fördelar är det viktigt att hantera intressekonflikter transparent för att upprätthålla förtroende och rättvisa beslut. Styrelsen menar också att intressekonflikter bör definieras bredare än vad motionärerna gör.

Styrelsen ser också ett behov av att säkerställa att riktlinjerna är konsekventa i förhållande till våra stadgar.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta
– att styrelsen får i uppdrag att göra en översyn av riktlinjerna för valberedningen
– att i övrigt anse motionen besvarad

Huvudpartners