240515 Elfsborgs Ahmed Qasem jublar efter 5-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och AIK den 15 maj 2024 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0367

Qasem tremålsskytt i storsegern

Publicerad: 2024-05-15 21:21

Det blev en riktigt härlig kväll på Borås Arena när IF Elfsborg vann med hela 6-1 mot AIK inför 9 205 åskådare. Tre mål från Ahmed Qasem, två från Jalal Abdullai och ett från Michael Baidoo gav tre fina poäng.  

De gulsvarta startade matchen bra och ett ledningsmål skulle komma redan i den sjätte minuten. Michael Baidoo passade fram till Jalal Abdullai som tog emot och lade bollen till rätta i straffområdet. Med vänsterfoten placerade anfallaren sedan in bollen intill AIK-målvaktens vänstra stolpe. 1–0 till IF Elfsborg!

Gästerna tog hand om större del av bollinnehavet efter Di Gules ledningsmål och försökte ofta ta sig fram via kanterna och slog flera inlägg. Sebastian Holmén och Buhari Ibrahim nickade bort framstötarna.

I den 18:e minuten kom 2-0 till IF Elfsborg. Arber Zeneli slog en hörna från höger och återigen var det Jalal Abdullai som gjorde målet. Elfsborgs nummer 14 kom upp bra mellan försvararna och nickade bollen ner i marken och in i nät mellan målvaktens ben.

De gulsvarta stod för en bra första halvlek. Laget vann ofta bollen på mittfältet och hindrade gästerna från att ta sig framåt centralt i planen. Mot slutet av halvleken blev det ändå en stor del försvarsspel för Timothy Ouma, Andri Baldursson och resten av Elfsborgsspelarna.

Men något mål för gästerna kom inte. I stället var det IF Elfsborg som satte sitt tredje mål för kvällen när halvleken gått in på tilläggstid. Arber Zeneli hamnade på högerkanten och dribblade sig förbi två AIK-spelare och slog sedan in bollen till en fristående Ahmed Qasem som satte huvudet till. Yttern kunde se en studsande boll hamna i nät intill ena hörnet. 3-0!

Andra halvlek

Gästande AIK tog tag i bollen och kommandot när andra halvlek blåstes i gång. Precis som i första halvlek anföll de gärna via sitt kantspel och slog inlägg. Isak Pettersson, som kom in i paus, fick plocka ner bollen vid ett par tillfällen inledningsvis.

Men det var i andra delen av planen som mål skulle komma. Michael Baidoo vann bollen och satte på egen hand fart in i offensivt straffområde. Mittfältaren kom ur vinkel en aning, men avslutade på bästa sätt och satte 4-0 i minut 51.

Ett par minuter senare fick Isak Pettersson stå för en riktigt härlig räddning när han snabbt fick upp handen på ett avslut från nära håll.

I den 60:e minuten utökade IF Elfsborg även till 5-0! Detta efter ett fint anfall som startade med att Michael Baidoo tog sig loss på vänstersidan. Spelet gick sedan via Arber Zeneli och Timothy Ouma centralt vid straffområdeslinjen och sedan ut till Ahmed Qasem till höger i straffområdet. Qasem använde vänsterfoten och placerade lugnt in bollen vid det bortre hörnet.

Gästerna hade åter stort bollinnehav men skapade inte många målchanser. Men de skulle få in ett reduceringsmål i den 73:e minuten på ett välplacerat lågt skott intill Petterssons högra stolprot.

De närmast efterföljande minuterna var gästerna energifyllda, men trycket kom snabbt av sig när Di Gule redde ut situationerna och behöll lugnet.

I minut 83 fick gästernas högerback sitt andra gula kort och blev utvisad efter att ha satt dobbarna i bröstet på inbytte Rami Kaib. Ingen fara med vänsterbacken som tur var.

I slutet av matchen skulle det hända fler positiva saker för gulsvart del. Först kom Eggert Gudmundsson in i den 86:e minuten i vad som var allsvensk debut för den unga islänningen. Sedan fick man straff efter att Simon Hedlund sköt ett skott som blockerats med armen av en försvarare. Ahmed Qasem tog hand om bollen och var kylig från straffpunken. Hans tredje mål för kvällen och 6-1 i matchen!

Efter tre spelade tilläggsminuter kunde IF Elfsborg sträcka nävarna i luften och fira tre härliga poäng tillsammans med supportrarna.

IF Elfsborg – AIK (3–0)

Startuppställning: Marcus Bundgaard (46’) – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Niklas Hult (65’) – Andri Baldursson, Timothy Ouma, Michael Baidoo (86’) – Ahmed Qasem, Jalal Abdullai (79’), Arber Zeneli (79’).

Ersättare: Isak Pettersson (46’), Rami Kaib (65’), Gustav Henriksson, Noah Söderberg, Jens Jakob Thomasen, Eggert Gudmundsson (86’), Besfort Zeneli (79’), Simon Hedlund (79’), Dion Krasniqi.

Huvudpartners