240209 Pelle Mattsson of Silkeborg and Jens Jakob Dyhr Thomasen of Elfsborg during the Atlantic Cup football match between Elfsborg and Silkeborg on February 9, 2024 in Faro. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0865

Förlust mot Silkeborg

Publicerad: 2024-02-09 14:27

Trots en bra första halvlek och ledning i paus blev det förlust i sista matchen nere i Portugal. Gottfrid Rapp gjorde Elfsborgs mål i en match som Silkeborg vände och vann med 1–2.

Det var blött och svårspelat i inledningen av träningslägrets sista match. Regnet hade öst ner och ställde till det för båda lagen i deras försök till eget passningsspel. Bäst på att hantera den regntunga mattan i inledningen var IF Elfsborg, som var snabba att utnyttja felpass från motståndarna.

Efter tio minuter stannade en boll upp mitt emellan två Silkeborgspelare, och Per Frick kunde sno åt sig bollen. Han passade vidare till Gottfrid Rapp som tog sig runt sin försvarare och sköt strax utanför den bortre stolpen.

Bara minuter senare skulle Rapp få nästa möjlighet. En liggande Frick petade fram bollen till Michael Baidoo som senare fick ut bollen till just Rapp, som stod i en bra position i straffområdet. Elfsborgs unga ytter gjorde inget misstag utan placerade säkert in bollen i nät för 1–0 i minut 13.

Isak Pettersson fick stå för två fina räddningar på kort tid runt den 20:e minuten när Silkeborg hade ett par bra minuter i matchen. Målvakten visade prov på snabba reflexer och motade bort två bra möjligheter för danskarna.

Snabba, raka anfall var något som fungerade bra för Elfsborg under första halvlek. Gottfrid Rapp var aktiv från sin högerposition och hotade ständigt sin ytterback. Nästa farliga Elfsborgsläge fick Michael Baidoo som löpte sig fri i djupled och chippade bollen i stolpen.

Di gule hade bra kontroll under stora delar av halvleken, och även om Silkeborg tog över en del under den sista kvarten stod Elfsborg stabilt i sina positioner försvarsmässigt och arbetade som ett lag för att förhindra att det blev målchanser för motståndarna.

Andra halvlek

Lagom till starten av andra halvlek hade regnet tilltagit och vindarna ökat på Estadio Algarve. Elfsborg hade gjort sex byten i paus och hade svårt att få tag i matchbilden mot ett Silkeborg som ville framåt.

I den 54:e minuten stannade Niklas Hults passning upp i vätan och den tänkta mottagaren Isak Pettersson kunde inte göra något när en Silkeborgspelare snappade upp bollen och drog i väg ett skott från distans som letade sig in i det öppna målet. 1–1.

Det danska motståndet hade skruvat upp tempot till den andra halvleken och IF Elfsborg hade svårt att hitta rätt i försvars- och presspel. I minut 65 fick Isak Pettersson återigen visa upp sig från sin bästa sida, när det kom tre avslut på kort tid. Målvakten stod i vägen för samtliga och hindrade bollen från att hitta nätet.

Silkeborgs ledningsmål skulle ändå komma två minuter senare. Elfsborg hade flyttat upp laget och Gustav Henriksson hamnade tämligen ensam mot tre anfallande motståndare som kontrade. Ett välplacerat avslut utom räckhåll för Pettersson, och danskarna hade vänt till 1–2.

Under den avslutande delen av matchen gick tempot ner något. Elfsborg lyckades inte trycka ner motståndarna och hade svårt att komma till några direkta farligheter. Det fanns emellanåt tendenser, men ett felpass eller ett missförstånd hindrade laget från att hitta ända fram till målchanser.

Det skulle dröja ända till den 89:e minuten innan de gulsvarta grävde fram en bra målchans. Efter fint kombinationsspel på offensiv planhalva fick Ahmed Qasem bollen till vänster utanför straffområdet. Han spelade in bollen mellan backlinje och målvakt mot Jalal Abdullai som stod fri ett par meter framför mål. Anfallaren kastade sig efter bollen, men nådde inte riktigt ända fram och chansen uteblev.

Efter ett par minuters tilläggstid blåste domaren av och Silkeborg stod som vinnare med 1–2.

IF Elfsborg – Silkeborg IF 1-2 (1-0)

Startelva: Isak Pettersson – Johan Larsson (46’), Gustav Henriksson, Buhari Ibrahim, Niklas Hult (59’) – Andri Baldursson (46’), Jens Jakob Thomasen (46’), Michael Baidoo (46’) – Camil Jebara (46’), Per Frick (46’), Gottfrid Rapp (68’).

Ersättare: Melker Uppenberg, André Boman (46’), Terry Yegbe, Ludvig Richtnér, Sebastian Holmén, Noah Söderberg (46’), Besfort Zeneli (46’), Timothy Ouma (46’), Enzo Andrén (68’), Simon Hedlund (46’), Ahmed Qasem (59’), Dion Krasniqi (46’, 68’), Jalal Abdullai (68’), Lucas Söderberg.

Huvudpartners