240204 Ahmed Qasem of Elfsborg and Elias Achouri of FC Copenhagen during the Atlantic Cup football match between Elfsborg and FC Copenhagen on February 4, 2024 in Faro. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0854

Knapp förlust i målrik match

Publicerad: 2024-02-04 22:23, Uppdaterad 2024-02-04 22:58

Det var händelserikt och många mål när Elfsborg ställdes mot FC Köpenhamn på träningslägret i Portugal. En stark upphämtning i andra halvlek räckte inte för Elfsborg när FCK sköt in segermålet på stopptid i en match som slutade hela 4-5.

Matchen inleddes med ett Elfsborg som stod högt i försvarsspelet och gick tätt upp i ryggen på sina motståndare. Något som såg ut att störa danskarna i deras försök att bygga anfall. Men redan i den tredje minuten skulle FCK ta ledningen. Ett lågt skott från strax utanför straffområdet tog en liten touch på väg mot målet, och letade sig in vid Isak Petterssons vänstra stolpe. 0–1 alltså.

Sedan följde en period där Köpenhamn var det klart bättre laget. Intensiteten i matchen var fortsatt där, men det danska topplaget höll i taktpinnen och tog sig ofta framåt längs sin vänstersida.

Även ett 0–2-mål skulle komma. Detta i den 20:e minuten efter ett felpass i Elfsborgsförsvaret. Det gav fritt skottläge från en vänster-innerposition i straffområdet och FCK-spelaren placerade in bollen lågt vid första stolpen.

Det var stundtals svårt att hänga med när FCK vred upp tempot i anfallsspelet. Laget stod för fina kombinationer och di gule fick arbeta hårt i försvarsspelet.

Men runt 25:e minuten började Elfsborg ta sig in i matchen mer och hade ett par längre anfall och kunde ägna sig mer åt anfallsspel än försvarsspel. Ett par minuter senare, närmare bestämt i den 29:e minuten skulle det också resultera. Timothy Ouma hade dragit sig ut mot vänstersidan och tog emot en passning. Mittfältaren tittade upp och slog ett fint inlägg, som möttes upp av Michael Baidoo. Elfsborgs nummer tio vinklade bollen snyggt över målvakten och in i nät. 1–2!

Repliken från danskarna kom i den 36:e minuten. En hörna nickskarvades vid första stolpen och in i mål bakom Isak Pettersson som hade handen på bollen men inte lyckades avstyra. Danskarnas tredje mål för kvällen.

Andra halvlek

Redan efter tre minuter i andra halvlek utökade Köpenhamn sin ledning till 1-4 genom Viktor Claesson. Sämsta tänkbara start för de gulsvarta. Men utöver målet stod Boråsarna för en stark start av andra halvlek och det dröjde inte lång tid innan det skulle komma mål framåt.

I minut 50 stod Michael Baidoo för en riktig delikatess. Per Frick bröstade fram bollen och Baidoo tryckte till på volley. Ett hårt och välplacerat skott som satt högt i mål bakom FCK-målvakten. 2-4.

Bara fyra minuter senare kom nästa Elfsborgsmål. Johan Larsson slog en fin frispark från högerkanten, som skruvade sig in mot medspelarna. Men det var en Köpenhamnsförsvarare som var sist på bollen och nickade in bollen i eget mål. 3-4 och än mer energi till di gule.

Det var ett Elfsborg som tog för sig mer under den andra halvleken, och FCK fick ägna sig allt mer åt försvarsspel. Med bra rörlighet och löpningar kunde inbytta Gottfrid Rapp, Jalal Abdullai med flera störa den danska backlinjen.

Köpenhamn var inte ofarliga framåt, men lyckades inte ta sig in i farliga ytor på samma sätt som i den första halvleken. Isak Pettersson skulle behöva sträcka ut vid ett tillfälle i den 67:e minuten, efter att FCK brutit en spelvändning i Elfsborgs uppspelsfas. Återigen var det gamla Elfsborgaren Viktor Claesson som sköt, men skottet parerades fint av Pettersson till en sedan resultatlös hörna.

Mot slutet av matchen skulle Jalal Abdullai få betalt för sitt fina presspel. Anfallaren störde den bollförande mittbacken och satte sedan fart mot målvakten som tog emot en passning. Men mottagningen var svag, och Abdullai kunde sno åt sig bollen och rulla in den i öppet mål till en 4-4-kvittering. Målet kom i matchens 84:e minut.

Under avslutningsminuterna tryckte FCK på framåt och Elfsborg försvarade sig på ett bra sätt. Fram till den tredje tilläggsminuten, där det blev lite rörigt framför mål. På matchens sista spark lyckades en FCK-spelare peta in bollen i nät och det hela slutar med förlust 4-5, trots den starka andra halvleken.

IF Elfsborg – FC Köpenhamn 4-5 (1-3)

Startelva: Isak Pettersson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Terry Yegbe (84’), Niklas Hult – Andri Baldursson (73’), Timothy Ouma (73’), Michael Baidoo (73’) – Simon Hedlund (59’), Per Frick (59’), Ahmed Qasem (46’).

Ersättare: Melker Uppenberg, André Boman, Ludvig Richtnér, Buhari Ibrahim, Gustav Henriksson (84′), Noah Söderberg (73’), Jens Jakob Thomasen (73’), Besfort Zeneli (73’), Enzo Andrén, Camil Jebara (59’), Gottfrid Rapp (46’), Jalal Abdullai (59’), Dion Krasniqi, Lucas Söderberg.

Huvudpartners