231112 Elfsborgs Ibrahim Buhari har ont under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Elfsborg den 12 november 2023 i Malmö. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / PA0687

Tung förlust i Malmö

Publicerad: 2023-11-12 18:34

Det var tätt, tufft och jämnt när allsvenskan avslutades med seriefinalen mellan Malmö FF och IF Elfsborg. Hemmalaget drog det längsta strået och vann med uddamålet efter att gjort mål på straff tidigt i andra halvlek. Det gör att Elfsborg slutar på andra plats i den allsvenska tabellen. 

Matchen startade med hög intensitet och mycket dueller. Lagen kände lite på varandra och det blev inte riktigt något ordnat spel under de inledande minuterna. Desto fler frisparkar och avblåsningar. 

Efter tio minuter höll Elfsborg på att få ett bra läge. Laget vann bollen högt och anföll snabbt centralt i planen. En fin passning i djupled gick mot en löpande Per Frick, som tyvärr var offside. 

När ytterligare tio minuter var spelade, alltså från den 20:e minuten, började hemmalaget få till sitt passningsspel mer än under inledningen. Det blev mer försvarsspel för di gule, som var kompakta och stod för ett hårt kollektivt jobb. 

I 33:e minuten kom en bra målchans för Malmö FF. De anföll längs vänstersidan och spelade in bollen i straffrådet och till ett bra skottläge. Men Elfsborgsförsvarare offrade sig och blockade skottförsöket. 

Det fortsatte att vara hett ute på planen och många dueller. Under avslutande del hade hemmalaget mycket bollinnehav, och Elfsborg försvarade sig på ett bra sätt samtidigt som de var redo för snabba omställningar. 

Jeppe Okkels slog ett inlägg i den 42:e minuten som nickskarvades. Men träffen var för svag och bollen rann ut längs kortlinjen en bit utanför bortre stolpen. 

Under den tio minuter långa tilläggstiden i första halvlek skulle hemmalaget få en bra målchans. Ett skott från straffområdeslinjen tog på ett försvarsben, och tvingade Hakon Valdimarsson att sträcka ut och tippa bollen till en resultatlös hörna,

Andra halvlek

Efter ett långt avbrott i samband med pausvilan kunde andra halvlek äntligen köra i gång ungefär en timma försenad. 

När bollen väl var i rullning såg det ut ungefär som i den första halvleken. Mycket dueller, tätt och tufft ute på planen och med ett hemmalag som hade mest bollinnehav. 

I den 55:e minuten tilldöms hemmalaget en straff efter en duell mellan Buhari Ibrahim och Malmös anfallare. Straffskytten var säker och placerade in 1-0 till hemmalaget. 

Elfsborgs reaktion på underläget var bra och man flyttade genast fram sina positioner och gjorde ett par byten för att få in ny energi. Samtidigt som laget ville framåt uppstod en del luckor försvarsmässigt, och Malmö hittade in i bra ytor vid ett par tillfällen. 

Försvaret hos di gule redde ut de framstötar som kom och offrade sig när det behövdes. I den 75:e minuten var det nära ytterligare Malmö-mål, men Buhari Ibrahim kastade sig och blockerade avslutet precis framför mållinjen. 

Allt eftersom att klockan tickade närmare slutet blev det mer och mer Elfsborg. Man tog sig runt längs kanterna, där pigga Besfort Zeneli stod för ett starkt inhopp och skapade oreda för hemmalagets försvarare, och inlägg skickades in mot straffområdet. 

Den sista avgörande passningen var det enda som saknades och Elfsborg fick bra tryck under avslutningen. Under de nio tilläggsminuterna pumpades det in fler och fler bollar och det blev tuffa dueller i luftspelet. Men hemmalaget var starka och nickade bort de flesta, och höll ut fram till det att domaren Glenn Nyberg blåste av matchen, som alltså slutar med Malmöseger 1-0.

Malmö FF – IF Elfsborg 1-0 (0-0)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Buhari Ibrahim, Niklas Hult – Andri Baldursson (78’), Jens Jakob Thomasen (72’), Michael Baidoo – Alexander Bernhardsson (72’), Per Frick (57’), Jeppe Okkels (57’).

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, André Boman, Noah Söderberg (72’), Besfort Zeneli (72’), Camil Jebara, Ahmed Qasem (57’), Jalal Abdullai (78’), Sveinn Gudjohnsen (57’).

Huvudpartners