Bosse ”Bygg” Johansson har lämnat oss

Publicerad: 2023-04-12 14:43

IF Elfsborgs hedersmedlem Bosse Bygg Johansson, har efter en lång tids sjukdom, under påskhelgen lämnat oss. Vi minns Bosse och hans alltid positiva inställning, hans humor och goda humör samt hans fantastiska insatser för IF Elfsborg och Borås.

Bosse växte upp i Töllsjö och var född ”elfsborgare”. Under 90-talet var han chef för Skanska i Borås samt vice ordförande i IF Elfsborg. Bosse lämnade uppdraget som vice ordförande när han på grund av arbete flyttade till Norge. Bosse var styrelsemedlem/vice ordförande i IF Elfsborg mellan 1990-1996.

Som pensionär återvände han till Borås och fick då ansvaret för föreningens arena- och lokalutveckling. Först byggdes Sjuhäradshallen, fotbollshall och kanslilokaler. Efter framgången med Sjuhäradshallen fortsatte sedan Bosse på ideell basis och tillsammans med IF Elfsborg skulle han ansvara över arenautvecklingen i Borås.

Inom kommunen fanns det ett förslag att bygga om Ryavallen med en kostnadsberäkning omkring 300 mkr. Men efter en utredning och en ny kostnadsberäkning menade Bosse att det skulle gå att bygga en helt ny arena för cirka 100 mkr. När Arenan stod klar 2005 kunde det konstaterats att projektets budget underskridits med cirka 10 mkr. Under hela projektet hade Bosse starkt stöd av kommunledningen, vilket bidrog till det lyckade resultatet.

Vi i Borås vet vad Borås Arena har betytt för IF Elfsborgs utveckling. Dåvarande ordföranden i fotbollförbundet Lars Åke Lagrell, menade att Borås och IF Elfsborg gick före och startade en ”arena-boom” i Sverige. När arenan stod klar i Borås kunde naturligtvis Göteborg inte vara sämre. Efter 20 år av diskussioner togs beslutet att bygga Gamla Ullevi. Sedan byggdes det nya arenor på löpande band i Sverige. En i Kalmar, Malmö, Växjö, Falkenberg, Hisingen Göteborg, Uppsala och två stycken i Stockholm.

Inte bara IF Elfsborg, utan hela den svenska fotbollsrörelsen är skyldiga Bosse ett stort tack för hans pionjärinsatsers när det gäller Arenautveckling i Sverige.

Vi som hade förmånen att arbeta tillsammans med Bosse känner idag sorg och saknad. Våra tankar går också till hustru Marianne och Bosses övriga familj. Varje gång vi besöker Borås Arena kommer vi att tänka på vår goda vän Bosse och hans förmåga att driva det komplicerade Arena-projektet

IF Elfsborg

I samband med fredagens premiär för damlaget samt herrarnas allsvenska match under lördagen kommer det att hållas en tyst minut.

Huvudpartners