Häng med på gå-fotboll!

Publicerad: 2022-09-21 16:20

Varje torsdag klockan 12:00 träffas ett härligt gäng på Borås Arena för att spela Gå-fotboll tillsammans.

IF Elfsborg var den första allsvenska föreningen att börja driva Gå-fotboll och en av ledarna i satsningen, tillika medgrundare till IF Elfsborgs Poollandslag, är Björn ’Bjölle’ Strömberg.

– Vi har kört på med gå-fotbollen i fyra år med ett uppehåll under pandemin, och vi är ungefär 20 spelande varje gång. Vi har en trupp på totalt omkring 25 personer, säger han.

Gå-fotbollen kommer ursprungligen från England, och Björn menar att det där finns upp emot 3000 aktiva klubbar. Nu har det spridit sig ordentligt i Sverige också, och det har dessutom tillsatts en extra person på Fotbollsförbundet med fokus på gå-fotboll. Under samlingarna på Borås Arena handlar det däremot inte bara om sporten.

– Vi träffas en gång i veckan och kör uppvärmning, spelar en timme och sen kommer det viktiga – det är ju den sociala biten när vi går upp och fikar efter att ha duschat. Det är då vi lever upp, menar Björn.

När det gäller sportens regler är det inte mycket man behöver tänka på, och det krävs inte heller några förkunskaper för att kunna delta.

– Man får inte tackla eller springa. Vi har inga målvakter och bollen får inte höjas över midjan, säger Björn.

Trots att det varje vecka samlas ett stabilt gäng för en stunds fysisk aktivitet och social samvaro menar Björn att man gärna ser att fler damer och herrar ansluter till laget.

– Vi märker att det inte är så lätt att få hit nya deltagare, men alla som har kommit hit har blivit kvar och slutar inte. Det enda som krävs för att få vara med är att man ska vara över 55 år gammal. Annars är vem som helst välkommen, både herrar och damer! Vi skiljer inte på lagen utan vi blandar så alla spelar ihop, säger han.

Matcher mot andra föreningar är inte helt vanligt förekommande för gänget, och när det väl sker är det ofta i turneringsform där lagen blandas helt och hållet – även mellan föreningar.

– Vi spelade en turnering uppe i Ulvåker för 2–3 år sedan och det var väldigt roligt. Jag var med i det vinnande laget naturligtvis. Vi kallar oss inofficiella svenska mästare, säger Björn.

Avslutningsvis skickar han med en uppmaning till alla som är nyfikna på att testa gå-fotboll:

– Kom hit och prova på! Det kostar ingenting det är väldigt kul. Vi gör mycket mer än att bara spela fotboll. Vi har matlagningskurser, utbildning i livräddning, äter middag och går på bio ihop. Vi har blivit ett härligt kamratgäng.

För mer information om IF Elfsborgs gå-fotboll – kontakta jan.ryrlen@elfsborg.se.

Se bilder från träningen nedan:

Huvudpartners