220313 Översiktsbild i Borås arena inför kvartsfinalen i Svenska Cupen mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 13 mars 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0165

Information – Brandlarm på Borås Arena

Publicerad: 2022-05-10 13:33

Under måndagens match mellan IF Elfsborg och Djurgårdens IF utlöstes brandlarmet på Borås Arena vilket gjorde att matchen avbröts under en kort stund. Nedan följer en redogörelse för händelseförloppet.

I den andra halvleken mellan IF Elfsborg och Djurgårdens IF antändes ett antal pyrotekniska pjäser på gästande sektion vilket orsakade kraftig rökutveckling under en kort period. Rökutvecklingen gjorde att rökdetektorerna utlöstes på den Östra läktaren. Arenapersonalen kvitterade sedan larmet och publikvärdar och ordningsvakter säkrade sektionen så att inga personskador uppstått. Detta gjordes vid två tillfällen under en 5-minuters period.

Rökutvecklingen spred sig också till Södra läktaren och även där utlöstes rökdetektorerna och samma säkerhetsprocedur genomfördes. Publikvärdar och ordningsvakter säkrade sektionen så att inga personskador uppstått.

Ledningshytten bedömde sedan att situationen var under kontroll men avvaktade ytterligare en tid med att gå ut med information. När rökdetektorerna på både Östra- och Södra läktaren utlöstes samtidigt gick ett talat larm med information om utrymning i gång per automatik. Ledningshytten tillkallade räddningstjänst för att återkalla larmet då situationen på läktarna bedömdes som säker. Innan larmet återkallats kommunicerades ingen information från speakern, detta då högtalarsystemet, helt enligt riktlinjerna, stängs av i samband med talade brandlarm.

Sammanfattningsvis hade ledningshytt, publikvärdar och ordningsvakter god kontroll över situationen och det fanns aldrig någon fara för personskador på någon av läktarna. Efter ått minuter beslutade Ledningshytten i samråd med matchdelegat och domare att återuppta matchen.

/IF Elfsborg

Huvudpartners Officiella sportleverantörer