Salwén blickar mot gulsvart år

Publicerad: 2022-02-22 13:26, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

Victor Salwén kom till Elfsborg vid årsskiftet där han nu ska vara tränare i U-truppen. Här beskriver han vem han är, varför det blev Elfsborg och blickar framåt säsongen.

Ett nytt namn inom elitlagens tränarstab är Victor Salwén som är ny tränare i U-truppen. Han kommer att vara huvudansvarig för matcherna i P19 Allsvenskan och vara delat ansvarig med Emir Bajrami i U21 Allsvenskan. En spännande säsong stundar men först ska vi lära känna Victor lite mer. Han fyllde 30 år i dagarna och började vid årsskiftet en ny del av sin tränarkarriär.
– Jag är född och uppvuxen i Herrljunga och flyttade sedan direkt efter gymnasiet till Växjö för att studera coaching and sports management. Under mina tre års studier ville lärarna att jag skulle börja i Östers akademi, så jag började träna lag i de yngre åldrarna. Efter en tid bytte jag till seniorlag, Växjö BK i division IV, vilket var en bra utveckling. Därefter gick jag tillbaka till Öster och var anställd som P19-tränare, säger Victor.

Med erfarenhet av såväl seniorlag som ungdoms- och elitlag har han en bred kunskapsbank när han nu kommit till IF Elfsborg. Att det blev just Borås var inte bara en tillfällighet.
– Det var många faktorer som avgjorde. Till viss del tillfälligheter då jag var nöjd i Öster, men givetvis var det roligt när Elfsborg som allsvensk toppklubb hörde av sig. Det var givetvis smickrande och bra för min personliga utveckling att komma till en miljö på högre nivå.

”Toppklubb på alla plan”

Salwén har mött Elfsborg i P19 Allsvenskan under flera tillfällen, men nu har han fått bekanta sig hos sin nya klubb under 1,5 månad – och det finns skillnader.
– Elfsborg rekryterar spelare från hela Sverige och några av de bästa, vilket är en av skillnaderna. Sedan att få jobba med den här typen av organisation som visar att man är en av de bästa i landet är inspirerande. Elfsborg visar på alla plan att man är en allsvensk toppklubb. Att då komma in och kunna påverka och förhoppningsvis bidra med mina erfarenheter och kompetens är roligt.

Laget har tränat sedan Victor kom till Elfsborg, haft två träningsmatcher och en tävlingsmatch i helgen då ligacupen drog igång. Han har börjat lära känna spelarna och tror på en fin säsong.
– Spelarna har varit lyhörda och spända på att få kunskap. Det känns som de är taggade och har gett järnet. Det är en bra grupp att jobba med och vi har redan tagit kliv som lag som i spelidé. Vi vill spela en attraktiv fotboll, precis som A-laget, och det vill jag med. Målet är att göra övergången så förberedd som möjligt för de som får chansen att gå upp i A-laget, för det är det största steget i sig, fortsätter Victor.

Efter tre matcher har laget nu börjat göra sig redo för den kommande seriepremiären i april.
– Vi har tagit kliv i spelidén och sättet vi vill spela, men det är svårt att göra det i 90 minuter. Därför måste vi lära oss att få en jämn prestationsnivå i matcherna. Jag tycker jag har sett glimtar till det i de första matcherna, men riktigt bra hela första halvlek mot Jönköpings Södra nu i ligacupen. Vi har en stor ledning i paus men sedan är det lite synd att vi inte håller samma fokus i andra halvlek, samtidigt som jag förstår på grund av den stora ledningen. Nu var det bra i 45 minuter, nästa gång kanske i 60 minuter så får vi fortsätta bygga vidare, avslutar Victor Salwén.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer