Elfsborg föll på straffar i SM-finalen

Publicerad: 2021-11-24 19:38, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

Det blev en jämn, tät och spännande SM-final där straffavgörande fick skilja lagen åt. 

SM-final i U21 Allsvenskan stod på onsdagens schema när IF Elfsborg tog emot Halmstads BK på Borås Arena. De båda lagen mönstrade det starkaste manskapet man kunde i respektive lag där siktet var inställt på en titel och 100 000 kronor i prispengar.

Matchen blev också jämn och spännande. Halmstad inledde med något mer boll, men Elfsborg var vassa i omställningar och i sitt offensiva spel. Chanser fanns det och lagen utbytte dessa mellan varandra, men i slutet av första halvlek vädrade hemmalaget mål. Emmanuel Boateng kunde på en hörna hitta in i boxen där Sveinn Gudjohnsen stod bra placerad och kontrollerat nickade in 1–0 bakom Malte Påhlsson i Halmstads mål.

Sen kvittering – därefter straffar

Matchbilden och intrycket var att Elfsborg hade rätt bra koll på händelserna. Halmstads skapade sina chanser, men bollen ville inte in för hallänningarna och matchuret tickade iväg tämligen snabbt. I 77′ minuten skulle dock gästerna vädra nya chanser. Amer Jusic i Elfsborg fick sin andra varning i matchen och blev därmed utvisad. Bara två minuter senare kvitterade HBK genom Erik Ahlstrand och därmed 1–1.

Fler mål blev det inte och matchen fick avgöras på straffar. De båda lagen inledde med att göra fina mål, men mot slutet av straffläggningen var Halmstad säkrare och till slut var det Halmstads målvakt, Malte Påhlsson, som satte avgörande straffen till 2–4 i straffläggningen.

Elfsborg kan därmed summera en fin säsong i U21 Allsvenskan med ett SM-silver.

 

IF Elfsborg – Halmstads BK 3–5 (1–0) efter straffar

Mål: 1–0 Sveinn Gudjohnsen 41′, 1–1 Erik Ahlstrand 78′

Straffläggning: 0–1 Alexander Johansson, 1–1 Sveinn Gudjohnsen, 1–1 Simon Lundevall (miss), 1–1 Noah Söderberg (miss), 1–2 Erik Ahlstrand, 1–2 Ahmed Qasem (miss), 1–3 Alexander Johansson, 2–3 Gustaf Lagerbielke, 2–4 Malte Påhlsson

Truppen: 1. Ludvig Målberg (mv), 30. Hákon Valdimarsson, 2. Gustaf Lagerbielke, 4. Stefan Ceganjac, 5. Amer Jusic, 6. Johannes Abdulahad, 8. Filip Gustafsson, 10. Besfort Zeneli, 11. Sveinn Gudjohnsen, 14. Jacob Ondrejka, 16. Emmanuel  Boateng, 17. Mattias Mannerstål, 18. Ahmed Qasem, 22. Kevin Holmén, 23. Prince Isaac Kouame, 26. Marokhy Ndione,
28. Noah Söderberg, 32. Gustav Broman (K)

Huvudpartners Officiella sportleverantörer