U21: IF Elfsborg klart för SM-final

Publicerad: 2021-11-16 16:10, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

IF Elfsborgs U21-lag är klart för SM-final. Det stod klart efter att man under tisdagseftermiddagen besegrade Landskrona BoIS dito. Slutresultatet skrevs till 0–2 (0–0).

För en dryg vecka sedan tog sig IF Elfsborg vidare till semifinal i U21-allsvenskan efter mål av Simon Olsson och Emmanuel Boateng. Då besegrades BK Häcken. Under tisdagen väntade nästa steg i jakten på finalplatsen; Landskrona BoIS.

IF Elfsborg kom till start i matchen på Landskrona IP med bland andra a-lagsspelarna Emmanuel Boateng, Simon Strand och Jacob Ondrejka.

De båda lagen följdes åt under den första halvleken och man gick till pausvila i ett likaläge, 0–0. Men det var hemmalaget Landskrona som tryckte på allra mest.

– Det var en första halvlek där Landskrona var bollförande, och vi får inte riktigt tag i deras spelare i vår höga press. De kommer förbi den och skapar ett par lägen. De är skickliga, ett bra lag. Så vi lyckas inte få till vår höga press under den första halvleken, helt enkelt, summerar tränare Christer Persson.

Till den andra halvleken gjordes lite justeringar och IF Elfsborg kunde ta tag i matchbilden – och dessutom sätta dit ett ledningsmål efter tio minuters spel. Kevin Holmén slog till från distans med sin vänsterfot. Och drygt 20 minuter senare dubblade Jacob Ondrejka den ledningen efter en omställning. IFE hade tagit ett verkligt grepp om den åtråvärda finalplatsen.

– Vi fick som sagt under den första halvleken försvara lägre än vi vill. Det var en första halvlek där de hade de hetare chanserna. Vi jobbar på, håller ihop det på ett bra sätt. Vi gör lite justeringar i paus, främst kring försvarsspelet och det fullföljer killarna på ett jättefint sätt, och då får vi en halvlek där vi har bättre kontroll på det hela.

– I paus pratade vi mycket om att vi ska tävla och göra det som krävs för att vinna fotbollsmatcher, även om vi har en tydlig idé hur vi vill spela måste vi respektera att det finns en motståndare på andra sidan som gör allt för att vinna. Då får vi ändra om på det sätt vi kan för att vi ska vinna matchen. Vi får ett mer kompakt försvarsspel och ett bättre och mer gediget försvarsspel. Det gav oss också fina omställningsläger och möjligheter till vårt offensiva spel.

Landskrona BoIS jagade febrilt ett reduceringsmål mot slutet – men Di Gules defensiv var solid. När domaren slutligen satte pipan i munnen stod det klart. IF Elfsborg stod som vinnare och nu väntar final i U21-allsvenskan.

– Det är klart att det är jättekul att få spela final nästa vecka. Vi vill tävla och vinna alla matcher vi ställer upp i. Det är ett fint kvitto på att vi gör många saker bra i Elfsborg, både på akademisidan och de spelarna som är från a-laget. Vi är superglada över att ha vunnit idag, men vi vill också vinna finalen. Så nu gäller det att se till att ladda om och gå för det nästa vecka, avslutar Christer Persson.

Vem som blir IF Elfsborgs motståndare återstår att se. Under onsdagen ställs Halmstads BK mot Varbergs BoIS i den andra semifinalen.

Landskrona BoIS–IF Elfsborg 0–2 (0–0)

Målen: 0–1 Kevin Holmén (55), 0–2 Jacob Ondrejka (73)

Startuppställning: Ludvig Målberg–Stefan Ceganjac, Amer Jusic, Gustav Broman, Simon Strand–Kevin Holmén, Emmanuel Boateng, Besfort Zeneli–Isaac Prince Kouame, Noah Söderberg, Jacob Ondrejka

Ersättare: Lucas Söderberg (mv), Filip Persson, Filip Gustafsson, Mohamed Adam, Mohamed Amad, Teodor Svensson, Theo Lind

Huvudpartners Officiella sportleverantörer