171029 Elfsborgs tränare Tony Lundqvist jublar efter slutsignalen i U17 SM-finalen i fotboll mellan Elfsborg och Malmö FF den 29 oktober 2017 i Borås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Spännande jakt på nya titlar för elitlagen

Publicerad: 2021-10-21 16:25, Uppdaterad 2021-10-21 20:46

Det närmar sig slutspurt i elitlagens serier där samtliga lag presterar bra och i allra högsta grad är med inför avgöranden och SM-slutspel. 

Vid den här tiden på året brukar serierna mer eller mindre vara färdigspelade, men inte i år. Senare seriestart men ändå vanligt spelschema i serierna har gjort att elitlagens säsong förskjutits rejält. Det har också varit ett intensivt matchande under sommaren och hösten, men lagen har presterat bra och står väl rustade inför det som är sista delen i respektive serie. Vi tog ett snack med Tony Lundqvist, sportchef ungdom, gällande förutsättningarna för respektive serie.

U16 – P16 Nationell grupp 3
Det yngsta elitlaget har verkligen gått från klarhet till klarhet den här säsongen. I grundserien kunde laget knipa sju segrar, en oavgjord och bara förlora en match vilket ledde till slutspel. I slutspelsgruppen har laget spelat åtta matcher och är nu tvåa, med chans att fortsatt knipa förstaplatsen och en semifinalplats.
– Laget har gjort riktigt fina resultat och det har gått jättebra. Hela U16/U17 har överpresterat och där ska ledarna, Daven Rashed och Johan Fälth från U16 samt Jacob Franzén och Milan Aleksic från U15, ha otroligt mycket cred. U15 som för övrigt också vann sin elitpojkserie. Här visar vi verkligen att vi är med i toppen i Sverige och senast slog vi Häcken borta med 4-1, säger Tony Lundqvist.

U17 – P17 Allsvenskan Södra
Inför säsongen var det många som pratade om en stenhård, jämn och tajt serie vilket också har införlivats. Efter sommaruppehållet har det gulsvarta laget presterat fint och är i allra högsta grad med i toppen. Samtidigt är det fem lag inom 1 poäng (!), dock med lite olika många spelade matcher när åtta matcher återstår att spela. Här går vinnaren av serien till SM-final.
– När vi startade visste vi att det skulle bli tufft och vår målsättning var att hänga kvar då vi hade ett ungt lag, men laget har verkligen överpresterat där vi haft mellan sju till nio 16-åringar på planen, vilket aldrig hänt tidigare. Det är en bit kvar men vi går för toppen nu, vi har reviderat målsättningen. Den här gruppen som jag och Tobias (Edenvik) har jobbat otroligt hårt, fått till något som fungerar. Ett riktigt bra gäng.

U19 – P19 Allsvenskan Södra
I Juniorallsvenskan har IF Elfsborgs U-trupp presterat fint under hela säsongen. Prestationerna har varit bra och resultaten har också varit fina. Elfsborg är i skrivandets stund på en femteplats där man har sex poäng upp till förstaplats men två matcher mindre spelade än serieledaren. Här återstår tio matcher kvar att spela så fullt fokus på fortsatt bra prestationer och resultat för att kunna nå SM-slutspel. Ettan i serien går nämligen till SM-final.
– Likadant här, vi visst att det skulle bli tufft men Emir Bajrami och Nicholas Wallin Nastaj har fått ihop det utmärkt och gjort ett jättejobb. Man har presterat utmärkta resultat och nu har laget alla chanser att gå till final.

U21 Allsvenskan Mellersta
U-truppen och A-truppens resultat i U21 Allsvenskan Mellersta har i år varit lite blandade, men allt som oftast har prestationerna varit goda. Förutsättningarna i denna serie är lite vanskliga att förutspå beroende på vilket lag som motståndarna ställer på benen, men oavsett har alla unga spelare fått ovärderlig erfarenhet. De tre främsta går till SM-slutspel där Elfsborg just nu är på en tredjeplats. Serien har haltat rejält och Elfsborg har haft ett långt uppehåll nu, i väntan på att övriga lag ska spela klart. En match återstår dock.
– Vinner vi mot Gais på bortaplan så är platsen  SM-kvartsfinalen klar. Vi har alla chanser och visar även här att vi är med och slåss i toppen.

Totalt sett går det otroligt bra för lagen och möjligheternas höst är det verkligen. Lagen slåss på alla fronter i jakten på nya framgångar och medaljer till klubben.
– Jag är otroligt nöjd hittills med hur ledarna har levererat, vi har fått rätt folk och sätt att arbeta. Vi ändrade lite i strategin i rekryteringen och lade lite mer fokus på 15-16-åringarna och behöll lite fler 16-åringar, vilket gett fina resultat. Ledarmässigt har vi fått till det och en bra grupp människor som trivs tillsammans. Det är riktigt kul att jobba och det kommer bli fantastiskt spännande in i det sista, avslutar Tony.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer