210413 Spelare under fotbollsmatchen i U21 Allsvenskan Mellersta mellan Varberg och Elfsborg den 13 april 2021 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0081

Elitlagen ser ljuset i tunneln

Publicerad: 2021-05-11 20:23

Efter att elitlagen spelat sina första träningsmatcher ser nu lagen ljuset i tunneln inför säsongen 2021. 

Att det har varit en lång försäsong råder inget tvivel om. Den startade i mitten av november, precis efter att fjolårets enkelserier var färdigspelade. Man blickade framåt och hoppades på ett 2021 som skulle vara mer sig likt. Det blev det inte. Istället för träningsmatcher och ligacup har elitlagen tränat, tränat och tränat. Så sent som denna helgen var första gången som lagen spelade träningsmatcher, och förmodligen har spelarna aldrig längtat så efter träningsmatch som i år.

Resultaten var sekundära, det viktiga var att få matchspel men samtidigt en koll på om lagen tränat rätt under det här halvåret och om man låg i fas. För U16-laget innebar första matchen en seger mot Gerdskens BK med 6-3, för U17-truppen en seger med 2-1 mot BK Häcken och för U-truppen vinst med 2-0 mot Örgryte IS. Tre segrar, men det viktigaste var att det såg spelmässigt bra ut.
– Det är fantastiskt roligt att få spela matcher igen. Givetvis gör hela situationen kring pandemin att fotboll är sekundärt, men ur den sportsliga vinkeln blir allting mycket roligare nu när man har matcher att förhålla sig till, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Spelarna har krigat på genom de mörka månaderna och visat stark karaktär. Med premiärmatchernas resultat i närminnet ger det också en god tro på framtiden.
– Jag måste ge spelarna i hela föreningen en stor eloge hur de hanterat hela den här situationen. De har fokuserat utan att gnälla och när det tar emot gäller det att hänga i, något som de verkligen har gjort över all förväntan. Att spela match är en del av den totala träningen, men att inte få dra på sig matchtröjan och hela den anspänningen som kommer med det – och ändå fortsätta jobba stenhårt, det är en karaktär att vara stolt över, fortsätter Tony.

Vägval kommande dagarna

I dagarna kommer nu beslut tas gällande tilltänkt seriepremiär. Ett preliminärt schema finns, men beslut måste komma från myndigheter och förbund för när lagen får spela tävlingsmatcher. Planen är att komma igång 22-23 maj och avsluta säsongen den 5 december. Kommer inget beslut i dagarna skjuts den tilltänkta premiären upp till 5-6 juni och en säsong som löper till 12 december. Om beslut inte heller då går att få till tas nya beslut om hur serierna ska spelas.
– Trots de här omständigheterna är det gott mod i lagen, och det är fantastiskt att se hur starka de är och hur de krigar på, avslutar Tony Lundqvist.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer